fbpx Skip to main content

Екстракция на ретиниран мъдрец

Болка в челюстта? Струпани зъби? Трудно дъвчене?
Решението може да бъде вадене на мъдрец.

Вадене на мъдрец. Екстракция на ретениран мъдрец.
орална хирургия

Ретиниран мъдрец.

Правим всичко възможно, за да запазим вашата естествена усмивка. Но когато премахването на зъб е единствената опция, ние улесняваме процеса.

Какво е ретиниран мъдрец?

Терминът произлиза от латинското retentio – което означава задържам, т.е. „задържан“ в пробива си мъдрец.

Какви могат да са причинните за вадене на мъдрец?

  • Силни болки
  • Затруднения при дъвчене
  • Отрицателно влияние върху съседните зъби – неправилното разположение на ретинирания мъдрец в редица случаи води до непрекъснат натиск върху съседните зъби и цялостен дискомфорт в съответната зона на устната кухина
  • Голям кариес на полуретиниран мъдрец

Как протича ваденето на ретиниран мъдрец?

Задължително първо се поставя упойка, за да се премахне чувството за болка. За да се достигне до мъдреца се прави разрез на венеца и се изпилява част от костта която го покрива. След като мъдреца е видим, мъдреца се разклаща и се изважда. Поставят се няколко шева на венеца и накрая ще ви дадем предписания как да се грижите за раната, за да заздравее напълно и бързо.

Нашите специалисти по Орална Хирургия имат богат опит и извършват безопасно и ефективно всяка хирургична манипулация. Свържете се с нас, за да научите повече.

Ретиниран и полуретиниран мъдрец – кога създават проблеми?

Мъдреците са последните постоянни зъби, които поникват. Те се показват на доста късен етап от живота на човека в сравнение с останалите зъби – в периода между седемнадесетата и двадесет и петата година може да се сдобиете с мъдреци и е важно да обръщате внимание на техния растеж и да наблюдавате дали короната на зъба се показва, или става дума за ретиниран или полуретиниран мъдрец.

Вижте повече:

Популярно е мнението, че всички мъдреци трябва задължително да се извадят, за да не ви създават проблеми. Това обаче не е съвсем така. В случай че мъдреците се покажат напълно над венеца, в правилна позиция са, не притискат останалите зъби и не им пречат, здрави са и са достъпни за почистване, то няма нужда да се вадят.

Ретиниран мъдрец 1

Ретиниран мъдрец – не отлагайте посещението при зъболекар при болка

Поникването им много често обаче носи възпаления, дискомфорт, болка, подуване. Всичко това е знак, че нещо не е наред и трябва да се вземат мерки, като вадене на ретиниран мъдрец например. В повечето случаи проблемът е свързан с изключително бавното пробиване на мъдреца през венеца, което може да предизвика инфекция поради образуването на джоб във венеца и продължителното му излагане на достъп до бактерии. Друг често срещан проблем е неправилната позиция на мъдреца, който започва да избутва останалите зъби и да предизвиква силен дискомфорт.

В случаите на ретиниран или полуретиниран мъдрец (не напълно пробил) задължително трябва да посетите денталния специалист, на когото имате доверие, за да вземе навременни мерки. Процедурата по екстракция на ретиниран или полуретиниран мъдрец не е никак лесна работа, но не може да бъде избегната, ако се стигне до проблеми и инфекции.

 

 

Какво представлява ретинираният мъдрец?

Ретиниран мъдрец 2

Ретиниран мъдрец – не чакайте ретинирания мъдрец да ви създаде неприятности

Ретиниран мъдрец се нарича мъдрец, който не е успял напълно да пробие над венеца. Думата „ретиниран“ идва от латинската дума „retention“, която означава „задържам“. Задържаният, или ретиниран мъдрец може да създаде много неприятности на пациента и е необходимо денталният специалист да се погрижи за него, като обикновено единственият изход е екстракция на ретиниран мъдрец. Имайте предвид, че вадене на ретиниран мъдрец се извършва единствено от компетентен дентален специалист.

Как да разберете, че имате ретиниран мъдрец?

Най-важният симптом, който дава знак, че се налага вадене на ретиниран мъдрец, е болката. Ако ни боли, трябва да посетим зъболекар, защото болката може да е свързана с нуждата от вадене на ретиниран мъдрец. Никак не е за пренебрегване и периодичното възпаление на венеца. Ако не откривате друга причина за това, то вероятно е нужно ваденето на ретиниран мъдрец. Във всички случаи е необходимо да направите посещение при компетентен специалист, който най-добре ще прецени има ли нужда от екстракция на ретиниран мъдрец. Често срещано е подуването в областта на непробилия мъдрец. Ако имате съмнения, че става дума точно за това, задължително трябва да посетите зъболекаря си и да обсъдите екстракция на ретиниран мъдрец. Интересен и объркващ симптом може да е болката в съседните на мъдреца зъби. Дори да не сте сигурни, че става дума за проблем от такова естество, нужно е да посетите лекаря си, за да установите необходимо ли е вадене на ретиниран мъдрец. Повишената телесна температура също може да е признак на активна инфекция, причинена от задържан мъдрец – в тези случаи задължително трябва да се пристъпи към лечение и вадене на ретиниран мъдрец.

Ретиниран мъдрец 3

Ретиниран мъдрец – правете си редовни профилактични прегледи

Важно е да следите за всички тези симптоми, както и да правите профилактични прегледи при своя дентален специалист поне веднъж годишно, защото това може да ви спести много главоболия и ненавременно вадене на ретиниран мъдрец. Нелекуваният и неизваден навреме ретиниран мъдрец може да доведе до сериозни усложнения. Ретиниран и полуретиниран мъдрец, които са за вадене, но не се оперират, могат да увредят здравите съседни зъби, да нанесат щети върху венеца, да причинят неприятна инфекция и да засегнат дори дъвкателните мускули. Това, от своя страна, може да доведе до затруднено отваряне и затваряне на устата и до болезнено дъвчене и преглъщане на храната. Ето защо, ако се съмнявате, че имате подобен проблем, трябва незабавно да посетите зъболекаря си и да установите дали се налага вадене на ретиниран мъдрец. Колкото по-навременна е реакцията ви, толкова по-малко щети ще нанесе проблемният зъб, защото ще се пристъпи към бърза екстракция на ретиниран мъдрец.

Кога се налага вадене на ретиниран мъдрец?

Вадене на ретиниран мъдрец се налага тогава, когато започнете да усещате дискомфорт и болка в областта на неправилно растящия зъб. Ако наред с това се наблюдава възпаление около зъба, то максимално скорошното вадене на ретиниран мъдрец става неизбежно. Може да се пристъпи към екстракция на ретиниран мъдрец и без да са се проявили все още никакви симптоми. Това се случва обикновено по време на друго лечение, което изисква направата на рентгенова снимка. Откритият чрез рентгенографията проблемен зъб трябва да бъде изваден, ако расте накриво, затова въпреки липсата на симптоми се преминава към операция на ретиниран мъдрец. Това ранно диагностициране на проблема спестява много главоболия на пациента, затова е препоръчително редовно да правите профилактични прегледи, за да се установи навреме дали имате нужда от екстракция на ретиниран мъдрец.

Как се извършва екстракция на ретиниран мъдрец?

Ретиниран мъдрец 4

Ретиниран мъдрец – каква е процедурата за изваждане

Вадене на ретиниран мъдрец обикновено не е лесна работа. Първата стъпка при установен проблем е да се направи панорамна рентгенова снимка на челюстта, преди да се пристъпи към вадене на ретиниран мъдрец. По този начин се установява точното му разположение. Вадене на ретиниран мъдрец е по-сложна процедура от ваденето на напълно показал се над венеца мъдрец. Ако короната на мъдреца е пробила изцяло, екстракцията му е подобна на екстракцията на който и да е друг зъб. При вадене на ретиниран мъдрец обаче нещата не стоят съвсем така.

Ваденето на ретиниран мъдрец започва с поставянето на упойка. При екстракция на ретиниран мъдрец се осъществява операция на венеца. Прави се малък разрез във венеца, тъй като зъбът не се е показал над него. Ако целият зъб се намира под костта, тя се изпилява, за да се открие неговата корона. При същинския процес по екстракция на ретиниран мъдрец зъбът се разклаща с лост и се вади. В края на процедурата по вадене на ретиниран мъдрец третираното място се почиства и зашива. Стоматологът ви съветва какви навици и практики да следвате, докато раната заздравее напълно.

Ретиниран и полуретиниран мъдрец – кога създават проблеми?

Какво представлява ретинираният мъдрец?

Как да разберете, че имате ретиниран мъдрец?

Кога се налага вадене на ретиниран мъдрец?

Как се извършва екстракция на ретиниран мъдрец?