fbpx Skip to main content
Ретинирани мъдреци

Симптомите на ретиниран мъдрец – периодът на съзряване

Симптомите на ретиниран мъдрец са честа индикация за проблем с тези излишни зъби. В този текст ще разгледаме какви са симптомите на ретиниран мъдрец и защо понякога е необходимо да се прибегне до премахването им.

Рентгенова снимка при симптоми на ретиниран мъдрец

Какви са симптомите на ретиниран мъдрец и защо този зъб предизвиква толкова много проблеми? В днешно време, много хора нямат представа какви са симптомите на ретиниран мъдрец. Преди много години, нашите предци са притежавали здрави и силни челюсти, за да се хранят със сурова и твърда храна, но с времето, човешкото тяло се е променило, както и нашия начин на хранене. В тази връзка, челюстта ни става по-малка, пространството в нея ограничено, като по този начин моларите не могат да израстат и се проявяват симптоми на ретиниран мъдрец. Хубаво е всеки човек да се поинтересува и да бъде наясно, че поради липса на пространство и неправилно разпределение на зъбите, моларите могат да предизвикат различни проблеми и симптоми на ретиниран мъдрец.

Симптоми на ретиниран мъдрец – консултирайте се със специалист

Ретиниран мъдрец симптоми 1

Ретиниран мъдрец симптоми – консултирайте се със специалист

Както вече споменахме, много хора не знаят какво представляват симптомите на ретиниран мъдрец. Хубаво е всеки да има представа какви са симптомите на ретиниран мъдрец, затова ние ще дадем тази полезна информация в следващите редове:

 1. Болка в челюстта: Едни от най-честите симптоми на ретиниран мъдрец, са свързани с болката в челюстта – този дискомфорт може да се усеща в областта на моларите и да се засилва при движение на челюстта.
 2. Оток и чувство на напрежение: Друг от най-честите симптоми на ретиниран мъдрец е появата на оток и чувство на напрежение в областта на моларите, което може да бъде ясен индикатор за проблем. Симптомите на ретиниран мъдрец са различни, но отокът може да бъде причинен от възпаление или инфекция в областта.
 3. Чувствителност при допир: Когато мъдреците започнат да се появяват, симптомите на ретиниран мъдрец са налице. Зоната може да стане чувствителна при допир, което води до дискомфорт при хранене.
 4. Чести главоболия: Други симптоми на ретиниран мъдрец са честите главоболия. Болката в главата се явява един от честите симптопи на ретиниран мъдрец, което се дължи на неправилно разпределение на настиска в челюстта.
 5. Неправилен растеж: Поради ограниченото пространство в челюстта, мъдреците могат да се растат в неправилна посока, което може да доведе до проблеми със съседните зъби. Един от най-честите симптоми на ретиниран мъдрец е силната остра болка, когато този зъб се опитва да избие.
 6. Чести инфекции: Един от най-честите симптоми на ретиниран мъдрец са инфекциите, които могат да настъпят, ако мъдрецът не може да пробие правилно.
 7. Лош дъх: Засядането на частички храна между мъдреците и съседните зъби може да доведе до лош дъх и възпаления. Симптомите на ретиниран мъдрец са много, но този е свързан с лош дъх и затруднено почистване в областта на молара.
 8. Смущения при дъвчене и преглъщане: Един от честите симптоми на ретиниран мъдрец е затрудненото преглъщане и дъвчене – това може да бъде особено неприятно консумация на твърди храни или приемане на течности.
 9. Натиск и болка в ухото: Един от честите симптоми на ретиниран мъдрец е болката в ухото, което е изключително неприятно.
 10. Затруднено отваряне на челюстта: Това е един от основните симптоми на ретиниран мъдрец и това може да създаде неудобство при основни ежедневни дейности като ядене и говорене.
 11. Инфекции на венците: Мъдреците, когато не могат да израснат правилно, могат да доведат до инфекции на венците. Това е друга разновидност на симптомите на ретиниран мъдрец, като при този случай се изисква лечение, тъй като процесът е доста болезнен.

Симптомите на ретиниран мъдрец са индикация за проблем в устната кухина

Ретиниран мъдрец симптоми 2

Ретиниран мъдрец симптоми – проблем в устната кухина

Когато симптомите на ретиниран мъдрец станат непоносими, лекарите обикновено препоръчват премахването на тези зъби. Ако симптомите на ретиниран мъдрец са на лице, то следва извършването на екстракция на зъба от стоматолог или хирург. Ето какво включва обичайната процедура по вадене на мъдрец, след като вече имате наличие на симптоми на ретиниран мъдрец:

 1. Диагноза и оценка: Ако имате наличие на симптоми на ретиниран мъдрец, лекарят ще направи подробна диагноза, включително рентгенова снимка, за да определи положението на мъдреците и дали те предизвикват проблеми.
 2. Подготовка за процедурата: При наличие на симптоми на ретиниран мъдрец, преди процедурата пациентът обикновено се консултира с лекаря, за да разбере какво да очаква и да обсъди евентуални въпроси.
 3. Локална или обща анестезия: В зависимост от сложността на процедурата и предпочитанията на пациента, може да се използва локална или обща анестезия.
 4. Изваждане на мъдреците: Поради наличните симптоми на ретиниран мъдрец, хирургът следва да извади проблемният молар внимателно, след което да постави шевове при нужда.
 5. Инструкции за следоперативна грижа: Пациентът получава инструкции за следоперативна грижа, включително как да поддържа устна хигиена и какви храни или дейности да избягва.
 6.  

Попитайте вашия стоматолог за симптомите на ретиниран мъдрец

Премахването на мъдреците не е винаги задължително, но понякога е неизбежно, ако имате симптоми на ретиниран мъдрец. В някои случаи, лекарите могат да препоръчат премахването на мъдреците предварително, дори ако все още нямате симптоми на ретиниран мъдрец. Това се прави с цел предотвратяване на бъдещи проблеми, особено ако рентгеновите снимки показват, че мъдреците няма да израснат правилно. Ако челюстта на пациента е твърде малка и моларите не могат да изникнат правилно, те могат да доведат до болки и дискомфорт – в този случай, дори все още да нямате симптоми на ретиниран мъдрец, е хубаво да се консултирате с хирург и да прибегнете до отстраняването на моларите.

Ретиниран мъдрец симптоми 3

Ретиниран мъдрец симптоми – доверете се на професионалистите!

Какви са симптомите на ретиниран мъдрец

Когато мъдреците израснат, те създават среда, която е податлива на инфекции и възпаления и се появяват симптоми на ретиниран мъдрец. Когато имате симптоми на ретиниран мъдрец, решението е да извадите проблемния молар. Когато моларите започват да никнат, трябва да знаете, че това е доста неприятен и болезен процес. Симптомите на ретиниран мъдрец, които сигнализират за необходимостта от изваждане на мъдреците, варират от болка и оток до инфекции и чувствителност. При появата на симптоми на ретиниран мъдрец следва да посетите вашия стоматолог и да направите рентгенова снимка. Винаги е важно да се консултирате със специалист при наличие на симптоми на ретиниран мъдрец.

За още информация, посетете ретиниран мъдрец 

 

Рентгенова снимка при
симптоми на ретиниран мъдрец

Симптоми на ретиниран мъдрец – консултирайте се със специалист

Симптомите на ретиниран мъдрец са индикация за проблем в устната кухина

Попитайте вашия стоматолог за симптомите на ретиниран мъдрец

Какви са симптомите на ретиниран мъдрец

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply