fbpx Skip to main content

ЦИРКОНИЕВИ КОРОНКИ

Какво представляват циркониевите коронки?

Напредъкът в здравината и външния вид на циркониевите коронки ги направи водещият избор при възстановяване на счупени или разрушени зъби. Цирконият, използван в стоматологията, е циркониев оксид. Това е материал, който комбинира здравината на метала с естетиката на керамичните коронки.

Циркониеви коронки - водещият избор при възстановяване на счупени или разрушени зъби.

Предимства

Основните предимства на циркониевите коронки са:

  • Отлична естетика
  • Здравина и дълготрайност
  • Прецизна изработка чрез CAD/CAM технология
  • Биосъвместимост: като безметални намаляват значително вероятността от алергични реакции
Запиши си час

Частични коронки (инлей и онлей)

Ако имате голяма обтурация (пломба) или частично счупен зъб, порцелановият инлей или онлей може да е перфектното решение за вас. Тези възстановявания са отлична алтернатива на пълната корона.

Свържете се с нас, за да отговорим на вашите въпроси и дали лечение с инлей  е подходящо за вас!

Свържете се нас
2 ПОСЕЩЕНИЯ

Какво да очаквате:

При първото ви посещение в Дентален Клуб Караджови напълно ще обезболим лекувания зъб с местна упойка. След това зъбът ще бъде подготвен максимално консервативно за циркониевата корона. След внимателна оценка на формата и контура, ще вземем отпечатък на подготвения зъб.

Ще изработим временна корона която ще циментираме. Целта на временните коронки е да предпазят и да възстановят функцията и естетиката, докато компетентните ни зъботехници изработват Вашата корона.

По време на второто посещение, ще свалим временната корона. Ще направим проба дали циркониевата корона прилягане към подготвения зъб. Ще я циментираме и ще отстраним излишния цимент. Ще получите всички необходими инструкции, за да се грижите правилно за новата си корона!

Коронки – какво представляват?

Коронки – металокерамични, керамични или циркониеви, се наричат конструкциите, които „обличат“ зъба от всички страни. С тяхна помощ се възстановяват разрушени зъби и им се придава естетичен външен вид. Зъбите с циркониеви, керамични или металокерамични коронки са изключително здрави, устойчиви на изпитанията на времето и красиви – ето защо те са подходящи дори за предни, видими зъби. Изработват се от различни материали – има циркониеви, керамични и металокерамични коронки, които се отличават с различна издръжливост. От пациента и от денталния специалист, на когото се е доверил, зависи какъв вид коронки – металокерамични, керамични или циркониеви, ще бъдат избрани за конкретния случай.

Вижте повече:

 

Керамични коронки – предимства на материала

Коронки 1

Kоронки – керамичните коронки не причиняват алергични реакции

Керамичните коронки се отличават с висока степен на естетика. Могат да бъдат изработени в цвят, близък до естествения, който ще ги направи неразличими от заобикалящите ги естествени зъби. Керамичните коронки са изработени от материал, който има свойството да пропуска светлината, а не да я отразява. Това свойство притежават и естествените ни зъби. Затова материалът, от който са изработени керамичните коронки, изглежда много естетично и естествено. Не може да се каже същото за металокерамичните коронки, които отразяват светлината и не изглеждат толкова натурално, но те пък имат други качества, за които ще стане дума малко по-нататък.

Голямо предимство на керамичните коронки е и това, че материалът не взаимодейства с венеца, съответно не предизвиква никакви алергични реакции и не се променя под влияние на различни вещества, които се намират или попадат в устата ни – цветът и структурата на керамичните коронки остават същите. Това е друго предимство пред металокерамичните коронки – при металокерамичните коронки има риск от окисляване или алергични реакции. Металокерамичните коронки имат обаче други незаменими свойства, за които ще стане дума след малко.

 

 

Здравина и издръжливост на керамичните коронки

Керамичните коронки се изработват или ръчно от зъботехник, или с помощта на компютър. И в двата случая се нанасят няколко слоя от материала, които притежават различни качества и функционалности, а целта е максимално естествено изглеждащи керамични коронки. При изработката на керамични коронки се набляга изключително много на естетиката. Керамичните коронки са много здрави и издръжливи, но са по-подходящи за предни, видими зъби, а не за задните дъвкателни – за тях е по-добре да заложим на металокерамични коронки. При правилна поддръжка керамичните коронки издържат минимум десет години – в повечето случаи и повече от десетилетие, като запазват вида и функциите си. Това важи и за металокерамичните коронки.

 

Металокерамични коронки – свойства на материала

Коронки 2

Kоронки – металокерамичните коронки са идеален избор за задните дъвкателни зъби

Металокерамичните коронки включват метална основа, която придава невероятна здравина на конструкцията, и външен керамичен слой за естетичен външен вид.
Металокерамичните коронки са сред най-често срещаните коронки въобще. Причината е, че предлагат здравина, издръжливост и задоволителен външен вид на ниска цена. Изцяло керамичните коронки са по-скъпи от металокерамичните коронки, но и външният им вид е безупречен. При металокерамичните коронки макар и рядко се откриват недостатъци по външния вид, но незаменимата им здравина ги прави подходящи за задните зъби, които се натоварват най-много при дъвчене.

Здравина и издръжливост на металокерамичните коронки

При металокерамичните коронки се залага най-вече на здравината. Това е причината именно металокерамични коронки да се употребяват толкова често, когато става дума за лечение на заден дъвкателен зъб. Почти няма други конструкции освен металокерамичните коронки, които да издържат с десетилетия на ежедневната сила, прилагана върху тях чрез дъвченето. Металокерамичните коронки също могат да се поставят върху предни зъби, разбира се, но това не е оптималният вариант. Най-доброто решение би било керамични коронки върху предни и видими зъби и металокерамични коронки върху задните дъвкателни зъби.

 

Циркониеви коронки – предимства на материала

Коронки 3

Коронки – циркониевите коронки са здрави и издръжливи

Циркониевите коронки имат множество предимства пред останалите видове коронки, които се предлагат на пазара. Първо, материалът, от който се изработват – цирконий, е природен минерал – с напълно натурален произход. Цирконият, който се използва за направата на дентални конструкции, обикновено е част от съединение, което го прави по-здрав и издръжлив. Те не отстъпват по здравина дори на металокерамичните коронки, а красивият им вид е недостижим за металокерамичните коронки.

Предимство е и това, че тези конструкции са напълно съвместими с човешкия организъм, тъй като са изработени от минерали, които присъстват в човешките кости. Гарантираната биосъвместимост е много важно предимство пред металокерамичните коронки, при които, макар и рядко, все пак е възможно да се отключат някакви алергични реакции.

Много важно предимство на циркониевите пред металокерамичните коронки е красивият външен вид, който никога не се променя. При металокерамичните коронки е възможно в един момент да се стигне до окисляване на метала, което води до посивяване и недотам естетичен външен вид на зъбите. При циркониевите конструкции това не се случва, те не се променят с времето и не реагират с други вещества. Що се отнася до естествения външен вид на зъбите, отново цирконият е с едни гърди пред металокерамичните коронки, защото също като керамиката притежава свойството да пропуска светлина, а не да я отразява. Това прави циркониевите коронки много по-красиви и естествено изглеждащи в сравнение с металокерамичните коронки.

 

Здравина и издръжливост на циркониевите коронки

Коронки 4

Коронки – поставят се в рамките на 2 процедури

Конструкциите, изработени от съединение с цирконий, са изключително издръжливи на изпитанията на времето, здрави и дълготрайни – като металокерамичните коронки, а в някои случаи дори повече. За разлика от металокерамичните коронки обаче, те не се надраскват, не се чупят, не се оцветяват, не се окисляват, не реагират с вещества, не се променят изобщо с години. Има различни видове циркониеви дентални конструкции, като някои от тях издържат цял живот, при това без да променят естетичния си своя външен вид и качество.

Процедура по поставяне на коронки

Поставянето на денталните конструкции се случва обикновено в рамките на две посещения. При първото посещение зъбът, или зъбите, които ще бъдат лекувани чрез поставяне на коронка, се подготвят, взимат се прецизни отпечатъци. Преди тази процедура може да бъде поставена местна упойка, за да се избегне дискомфортът. След това се изработва и се поставя временна коронка, която да изпълнява всички функции на зъба, докато бъде изработена постоянната.

При второто посещение при денталния специалист, на когото сме се доверили, временната коронка се сваля и на нейно място се поставя и се циментира постоянната коронка. След като провери дали коронката пасва идеално на мястото си, денталният специалист дава инструкции на пациента относно грижата за новата коронка и с това процедурата приключва.

 

Коронки – какво представляват?

Керамични коронки – предимства на материала

Здравина и издръжливост на керамичните коронки

Металокерамични коронки – свойства на материала

Здравина и издръжливост на металокерамичните коронки

Циркониеви коронки – предимства на материала

Здравина и издръжливост на циркониевите коронки

Процедура по поставяне на коронки