fbpx Skip to main content
Грижа за усмивката

Импланти или протези – какво да изберем?

Импланти или протези – кое е правилното решение?

Импланти или протези 1

Импланти или протези – макет

Импланти или протези – това е въпросът, на който всеки пациент търси отговор преди да реши какво да предприеме. Решението дали да си постави импланти, или протези не трябва да се обмисли внимателно, като се вземат предвид всички предимства и недостатъци. На въпроса дали да бъдат поставени импланти, или протези няма еднозначен отговор. Всичко е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с конкретния пациент, който се нуждае от импланти или протези. Трябва да се вземат под внимание неговите индивидуални потребности от импланти или протези. Пациентът трябва да се информира и за двата метода, като подробно проучи процедурите за поставяне на зъбни импланти и подвижно протезиране.

 

Импланти или протези – съветите на стоматолога

 

Колебаете се между импланти или протези? Вашият зъболекар е човекът, с когото трябва да се консултирате относно поставянето на импланти или протези. Първото нещо, което можете да очаквате от него, е да направи обстоен преглед. С негова помощ може да стигнете до правилното решение. Ако става дума само за един липсващ зъб, може да бъде поставен имплант. Ще поговорите за ползите от този вид процедура и евентуалните рискове. Другата алтернатива е мост. При нея обаче съседните два зъба няма да останат непокътнати. Ще се наложи да се пилят и това ще наруши тяхната цялост. Как да постъпите, решавате вие. При липса на няколко поредни зъба отново идва дилемата дали да изберете импланти, или протези.

 

От една страна имплантите са издръжлив и безопасен вариант. В стоматологичната клиника ще ви обяснят, че зъбните импланти са най-добрата алтернатива на естествените зъби. По време на консултацията със стоматолога ще стане дума и за това, как проблемите със зъбите, особено ако имате извадени зъби, водят до проблеми с храненето. Липсата на зъби затруднява консумирането на твърда храна. Имайте предвид, че недобре сдъвканата храна води до проблеми със стомаха. Това е сериозен повод да се замислите и да вземете незабавно решение да компенсирате отсъствието на естествени зъби с импланти или протези. Нещо повече – те ще върнат вашата красива усмивка.

Импланти или протези 2

Импланти или протези – здрав зъб и имплант

Ако имате извадени зъби, това може да доведе и до проблеми с говора. За да говорите по естествен начин, отново ще трябва да прибегнете до импланти или протези. Ако си сложите импланти или протези ще разговаряте свободно с вашите близки и приятели.

 

 

Ако едни пациенти избират да се доверят на съвременните методи, за да се справят със загубата на зъби, то други предпочитат да заложат на подвижната протеза. Това е другият възможен изход за справяне с проблема. Подвижната протеза също има своите предимства, които не бива да подценявате. Подвижното протезиране безспорно е лесен и бърз метод, чрез който могат да бъдат възстановени вашите липсващи зъби.

 

При избора между импланти или протези идва и въпросът кой метод е по-достъпен от финансова гледна точка. Много по-икономично е да бъдат поставени протези или мост. На тази опция се спират не малко пациенти, просто защото не могат да си позволят по-скъпо лечение. За тях отговорът на въпроса импланти или протези е ясен и единственият решаващ фактор е цената. Други просто предпочитат да заложат на утвърдени методи на лечение и затова избират протезите. Мостовете и протезите са не само достъпни, но и качествени и доказали се във времето. Въпреки съветите на стоматолога, неговото професионално мнение и подробни обяснения, крайното решение затова дали да ви бъдат поставени импланти или протези взимате вие.

 

Импланти или протези – мнението на пациентите

Импланти или протези 3

Импланти или протези – гарантирано качество

Понякога консултациите със стоматолозите в стоматологичната клиника се оказват недостатъчни, за да сме сигурни кое от двете – импланти или протези, да изберем. Когато човек е изправен пред това дали да избере импланти, или протези, често търси също мнението на свои приятели и близки, минали по този път. Мнението на хора, които вече имат поставени импланти или протези, е много важно в такъв момент. От тях се очаква да споделят отзиви за своите импланти или протези. Да разкажат лесно ли е да се храниш с импланти или протези. Лесно ли е да говориш с импланти или протези. Удобни ли са техните импланти или протези. Да обяснят за ежедневната поддръжка на техните импланти или протези. Винаги ще има привърженици и на единия, и на другия метод. Следователно мненията за това дали импланти, или протези да изберете ще са много и различни.

 

 

Цената и качеството – определящи фактори при избора на импланти или протези

При избора на импланти или протези цената не е без значение. Не всеки може да си позволи поставяне на зъбни импланти. Още повече когато се касае не за един, а за поредица от липсващи зъби. Имплантирането на зъби е много по-скъпоструваща услуга в сравнение със зъбните протези. Високата цена гарантира и по-добро качество. Това е важен фактор при взимането на решение за импланти или протези. При избора от огромно значение има и качеството на материалите, с които се работи. Тоест не трябва да се подценяват и материалите, използвани при направата на избраните импланти или протези. При избора на импланти или протези трябва да е гарантирано, че за тяхната направа са използвани материали с доказано във времето качество. За хората с по-ниски доходи изборът между импланти или протези не е много труден. Те често избират зъбните протези пред зъбните импланти. И това е така поради по-ниската им цена спрямо имплантите. Ето как цената и качеството се оказват едни от определящите фактори, когато пациентът е изправен пред важното решение дали да заложи на импланти, или протези.

 

Правилната грижа за импланти или протези е важна

Импланти или протези 4

Импланти или протези – частите на импланта

На първо място, следвайте инструкциите на вашия стоматолог. Той ще ви даде указания как най-добре да се грижите за вашите импланти или протези според вашия конкретен случай.

Не пропускайте редовните контролни прегледи. Те ще позволят на вашия стоматолог да следи състоянието на вашите импланти или протези и да забележат евентуални проблеми.

Редовната хигиена е важна за предотвратяване на инфекции. Имплантираните зъби и протези изискват специална грижа, включително използване на дентален конец за почистване на пространствата между тях.

Определени храни, като твърди бонбони или ядки, и лоши навици, като тютюнопушене, могат да повредят вашите импланти или протези. Избягвайте ги, за да запазите тяхната функционалност.

Следването на тези насоки за грижа ще ви помогне да поддържате вашите импланти или протези в отлично състояние и ще ви гарантира комфорт за продължителен период от време. Не забравяйте да се консултирате със своя стоматолог при всякакви въпроси или проблеми.

Разгледайте категорията ни за зъбни импланти Варна

Импланти или протези – кое е правилното решение?

Импланти или протези – съветите на стоматолога

Импланти или протези – мнението на пациентите

Цената и качеството – определящи фактори при избора на импланти или протези

Правилната грижа за импланти или протези е важна


Rate this post

Leave a Reply