fbpx Skip to main content

Kакво представляват и кога да ги премахнете

 

Вероятно сте чували за мъдреци и сте виждали видеоклипове на хора, след като са ги отстранили. Но чудили ли сте се някога какво представляват мъдреците и кога трябва да ги извадите? Ето малко факти за мъдреците.

Мъдреците не ви правят по-умни

Мъдреците са третият и последен набор от кътници, които поникват. Те започват да се образуват около 10-годишна възраст и обикновено се появяват в задната част на устата в края на тийнейджърските или ранните двадесет години; оттук и името „зъби на мъдростта“, тъй като хората на тази възраст се смятат за по-мъдри. (Въпреки че някои може да оспорят тази точка.)

Мъдреците са били необходимост за нашите предци. Нашите предци са имали нужда от голяма челюст и много зъби, за да дъвчат листа, корени, сурово месо и други твърди храни. Диетите ни вече са различни; вече не се нуждаем от всички тези зъби, което е добре, тъй като челюстта ни е по-малка и сега нямаме място за допълнителен комплект.

Броят на мъдреците, които човек има, може да варира. Някои хора никога не получават мъдреци. Някои хора могат да ги имат през целия си живот без проблем. Но много хора имат проблем и приблизително 85% от мъдреците ще трябва да бъдат отстранени.

Когато мъдреците се развалят

Тъй като човешките челюсти са по-малки, мъдреците могат да бъдат блокирани от зъбите, които вече са там. Те могат да растат хоризонтално, под ъгъл или навън. Мъдреците могат да увредят околните зъби, челюстната кост или нервите. Ако зъбът на мъдростта изникне частично, може да бъде трудно да изчеткате и да почистите зоната с конец. Храната може да попадне в капана на тъканта на венците около нея, което я прави уязвима към кариес и заболяване на венците.

Счупените или инфектирани мъдреци могат да причинят болка, затруднено хранене и проблеми с околните зъби и венци.

Как да разберете, че е време да извадите мъдреците си

Редовните посещения при зъболекар и рентгеновите снимки са най-добрият начин да разберете дали е време да извадите мъдреците си. Ако изпитвате някой от тези симптоми, възможно е вашите мъдреци да не растат правилно. Свържете се с вашия зъболекар, ако имате:

 

  • Болка и скованост на челюстта
  • Болка на мястото на зъба
  • Продължителна болка в челюстта или главоболие
  • Неприятен вкус в областта
  • Лош дъх

Вашият зъболекар вероятно ще препоръча консултация с орален хирург, за да определи необходимостта от отстраняване на вашите ретинирани  мъдреци.

Имате ли нужда от преглед на вашите мъдреци? Сега е идеалният момент! Dental Club Караджови предлага БЕЗПЛАТНИ консултации. Свържете се с нас за повече информация и за записване на безплатна консултация.

Rate this post

Leave a Reply