fbpx Skip to main content

или

Как да си измием зъбите правилно

 

Вероятно си мислите, че миенето на зъбите е нещо, което вече знаете как да правите. В крайна сметка как да си миете зъбите не е ли нещо, което всички научаваме, когато сме много малки? Но може да се изненадате – погрешните схващания за правилното миене на зъбите са твърде често срещани. Някои хора може да са били научени на нещо погрешно, когато са били деца. В други случаи грешките се прокрадват през годините. Какъвто и да е случаят, да се уверите, че наистина знаете как да миете зъбите си, си струва. Ето десетте стъпки, които трябва да следвате.

 

 1. Използвай правилната четка за зъби.

За повечето хора четката за зъби с мек косъм ще бъде най-безопасният избор. В зависимост от това колко енергично миете зъбите си и здравината на зъбите, четките със среден и твърд косъм действително могат да повредят венците, кореновата повърхност и защитния зъбен емайл. Не използвайте четка за зъби с естествен косъм, тъй като те могат да задържат бактерии. Главата на четката трябва да е достатъчно малка, за да достигне до всичките ви зъби. Изберете четка за зъби с дръжка, която пасва удобно на ръката ви.

2. Сменете старите четки за зъби.

Страхотната четка за зъби няма да остане такава за дълго. Четката за зъби трябва да бъде изхвърлена само след няколко месеца употреба. Внимавайте за признаци, че косъмчетата се изнасят. Ако косъмчетата са протрити и вече не стоят прави, време е да вземете нова четка за зъби.

3.  Четкайте два пъти на ден.

Четкането само веднъж на ден е много по-добро, отколкото никакво, но два пъти на ден е това, което наистина е необходимо. Храната може да се преобразува в плака само за осем часа, което означава, че миенето само веднъж на ден гарантира много повече плака върху зъбите ви.

4.  Използвайте правилната паста за зъби.

Трябва да използвате паста за зъби, която съдържа флуорид. Флуоридът едновременно премахва плаката и укрепва зъбния емайл. Марките пасти за зъби предлагат голямо разнообразие от функции, като избелване, десенсибилизиране и контрол на зъбен камък, както и различни вкусове. Изберете марката, която отговаря на вашите предпочитания.

5.  Използвайте правилната техника.

Първо нанесете паста за зъби с размер на грахово зърно. Вместо да се движите през зъбите си, трябва да четкате с малки кръгови движения. Дръжте четката си под ъгъл от 45°, докато миете предната част на зъбите си. Почистете вътрешността на зъбите си, като отворите широко и наклоните четката си към линията на венците.

6.  Бъдете нежни.

Енергичното миене на зъбите не означава, че се справяте по-добре с почистването. Всъщност енергичното четкане може да увреди както зъбния емайл, така и венците. Четките за зъби, които се износват много бързо, са силен знак, че четкате прекалено силно.

7.  Четкайте достатъчно дълго.

Твърде бързото миене е често срещана грешка, тъй като почистването на зъбите може да бъде скучно. Вървете бавно около устата си, като отделяте поне десет секунди за всяка област. Като цяло трябва да отделите около три минути за миене на зъбите.

8.  Изчеткайте езика си.

Да, вашата четка за зъби не е само за вашите зъби. Бактериите, които растат на езика, са трудни за премахване. Водата за уста не е ефективна, така че четкането е необходимо. Просто изчеткайте целия си език с прясна паста за зъби, достигайки доколкото ви е удобно в устата.

9.  Изплакнете четката си за зъби.

След като приключите с миенето, върху четката ви за зъби ще има много неприятни бактерии. Ако не почистите четката си, просто ще въведете отново тези бактерии следващия път, когато се опитате да почистите зъбите си. Измийте четката си за зъби под чешмата за няколко секунди, след което я оставете някъде да изсъхне.

10.  Използвайте конец за зъби.

Конецът е компонентът от почистването на вашите зъби, който най-често се пропуска. Не правете тази грешка. Колкото и ефективно да е миенето на зъбите, то не може да свърши работата си само по себе си. Малки остатъци от храна засядат между зъбите и конецът е единственият начин да ги премахнете. Поставяйте конец между всичките си зъби поне веднъж на ден.

Миенето на зъбите е от съществено значение за оралното здраве. Проблемите със зъбите могат да бъдат както скъпи, така и болезнени. Миенето на зъбите е единственият начин за премахване на бактериите, които образуват плаката, която, ако остане необезпокоявана, ще причини кариес и заболяване на венците. Важността на миенето на зъбите е причината, поради която е толкова добра идея да се уверите, че наистина миете зъбите си правилно.

Научете повече за почистване на зъбен камък във Варна

Rate this post