fbpx Skip to main content
Грижа за усмивката

Алайнери или Брекети?

Хората, които обмислят ортодонтско лечение, обикновено идват подготвени със страхотни въпроси, когато се консултират със специалисти. Въпросът в горната част на списъка често е кой тип уред да използват, за да коригират техния ортодонтски проблем – брекети или прозрачни алайнери? Как решават?

Първо, имайте предвид, че няма един „правилен начин“ за извършване на ортодонтско лечение. Точната диагноза е отправната точка.  И това е нещо, за което ортодонтите са особено добре обучени след получаване на ортодонтски записи (рентгенови снимки, снимки и модели). Ортодонтът определя точно проблема и след това изработва персонализирана корекция.

Един уред по своята същност не е по-добър от друг. Това, което се използва за корекция на индивида, ще се основава на целите на лечението и нуждите на начина на живот на пациента. Някои неща обаче важат за всички пациенти, независимо от вида на апарата. Например, всички пациенти трябва да мият зъбите си с четка и конец всеки ден и ще трябва да носят фиксатори след лечението. Сега, нека разгледаме някои често срещани фактори за лечение, които да вземете предвид както за скобите, така и за прозрачните алайнери.

 

Брекети

Повечето ортодонтски проблеми могат да бъдат успешно лекувани с помощта на скоби. Брекетите са традиционната форма на лечение, използвана от ортодонтите в продължение на десетилетия. Но днешните усъвършенствани брекети се предлагат в различни модели – от неръждаема стомана, керамика в цвета на зъбите и дори златисти.

 

Видимост

Въпреки че има по-незабележими опции (брекети в цвета на зъбите, брекети, които минават зад зъбите), други елементи остават видими (гумени ленти, жици или скоби в златен цвят). Можете обаче да изберете цветовете на вашите ластици.

 

Отстраняемост

За стабилен и функционален резултат брекетите остават прикрепени към зъбите през целия курс на лечение. От друга страна, не можете да ги загубите, освен ако не ядете твърди и лепкави храни.

 

Комфорт

Може да има известен първоначален дискомфорт, когато се поставят или регулират скоби, а скобите и ластиците могат временно да раздразнят тъканта на устата. Като цяло дискомфортът е краткотраен и лесно се овладява. След като пациентите свикнат с брекетите си, може дори да забравят, че ги носят.

 

Хигиена

Пациентите ще трябва да пазят зъбите, венците и скобите без плака и остатъци от храна, така че бактериите да не могат да атакуват зъбния емайл или да причинят възпаление на венците. Остатъците от храна и плаката трябва да се отстраняват чрез често четкане и почистване с конец.

 

Диета

Тези с скоби трябва да избягват храни, които са твърди, лепкави, хрупкави и дъвчащи, за да избегнат счупване на скоба или изскачане на тел от скобата. Пациентите трябва да изберат вода вместо газирани напитки, ароматизирани води или спортни напитки – те могат да съдържат киселини и захари, а и двете са лоши за зъбния емайл.

 

Алайнери

Прозрачните алайнери са пластмасови копия на вашите зъби. Носенето им оказва нежен натиск върху зъбите, премествайки ги съвсем леко. Алайнерите са един от многото технологични постижения, които направиха ортодонтското лечение по-малко забележимо и един от многото уреди, които ортодонтите използват за преместване на зъбите и подравняване на челюстите.

 

Видимост

Алайнерите са прозрачни, тънки, подобни на пластмаса тави, което ги прави практически невидими и позволява на индивида незабележимо да постигне права усмивка. Приставките с цвета на зъбите често се поставят върху зъбите, за да помогнат за насочването на зъбите на мястото им. Алайнерите са предназначени да минимизират външния вид на уреда, за да паснат по-добре на всеки начин на живот.

 

Отстраняемост

Много пациенти оценяват факта, че алайнерите могат да се свалят. Извеждайте ги за ядене, за миене с четка и конец за зъби или за кратки периоди на работа или социални поводи. Основната отговорност е да ги носите според предписанията. Това обикновено означава минимум 22 часа на ден и в правилната последователност.

Тъй като са подвижни, алайнерите могат лесно да бъдат загубени или повредени. Те падат от джобове и чанти и дори могат да бъдат увити в салфетка и изхвърлени.

Комфорт

Въпреки че може да има известен първоначален дискомфорт, когато пациентът премине към нов комплект алайнери, дискомфортът може лесно да бъде овладян. Премахването на алайнери, защото са неудобни, нарушава целта им. Алайнерите не могат да работят, освен ако не са в устата.

 

Хигиена

Изключително важно е да избягвате да пиете безалкохолни напитки, ароматизирани води или спортни напитки от всякакъв вид с алайнери. Течностите проникват в алайнери и ако съдържат киселина, захар или и двете, това може бързо да доведе до оцветяване на зъбите и обширно разпадане. Зъбите трябва да са безупречни, когато алайнери се поставят в устата.

 

Видът на уреда, използван при ортодонтско лечение, е много по-малко важен от уменията в ръцете на лицето, което извършва лечението. Доверете се на уменията на ортодонта, който има образованието, опита и експертизата да оцени диагностичните находки и да ги превърне в план за лечение, който ще помогне на вас или вашето дете да постигнете здрава и красива усмивка.

Когато изберете ортодонт за ортодонтско лечение, можете да бъдете сигурни, че сте избрали специалист ортодонт, експерт по ортодонтия и лицево-зъбна ортопедия, който притежава уменията и опита да ви даде най-добрата усмивка. Намерете го в Dental Club Караджови.

Научете повече информация за поставянето на алайнери във Варна

Rate this post